Etablert i 1470-tallet

Grip stavkirke er en av 28 stavkirker i Norge. Det ble antatt å ha eksistert over 1000 stavkirker i Norge. I dag ligger Grip som den nordligste aktive stavkirken i Norge. Den er fortsatt i bruk av lokalbefolkningen!

Den ligger i den nå forlatte fiskeværet Grip. Den lille øya Grip ligger omtrent 14 kilometer nordvest for byen Kristiansund. Den hvite trekirken ble bygget i en rektangulær stavkirke-stil i 1470 av en ukjent arkitekt.

Med bare ett skip som er 12 meter langt, 6,5 meter bredt og 6 meter høyt, er det en av Norges minste kirker.

Kirken ligger i en nå forlatt fiskevær, og brukes bare i sommersesongen, når både sommerboere og turister deltar på gudstjenester to ganger i året, ledet av en prest fra Kristiansund.

Kirken ble bygget ca 1470 på øyas høyeste punkt, 8 meter over havet. Kirken er av Møre-typen, og ligner strukturelt på de større stavkirkerne Kvernes og Rødven. På øya er det ingen kirkegård, og dermed  måtte folket begraves andre steder, for eksempel på kirkegården i Bremsnes kirke, over 10 kilometer unna over åpent hav.

-Det var veldig vanlig at lokalbefolkningen fra Grip ville ha Grip skrevet med store bokstaver, som symboliserte at de var fra øya, du kan også legge merke til i dag, at mange av etternavnene fortsetter gjennom generasjonene.

Kirken gjennomgikk store endringer i 1621 da veggene ble byttet ut og en flèche ble lagt til. Dagens vinduer ble installert på 1870-tallet, og samtidig ble både våpenhus og sakristi lagt til. Under restaureringsarbeidet i 1933 ble det lagt til et nytt fundament, og ytterveggene ble panelte.

Et forslag fra 1972 om å flytte kirken realiserte seg ikke. I 2007 ble taket og spiret restaurert, og noe av panelene ble byttet ut. I 2016 hadde det også hele utsiden og kirketårnet ble restaurert – det er veldig værhardt på Grip.

Interiøret

Alteret er en triptykon fra Utrecht i Nederland, datert til ca 1520, med en sentral skulptur av jomfru Maria og Jesus, på venstre side kan du se skulpturen av Olaf den hellige og på høyre ser du helgen Margaret, hun var viktig for folka på grip, det var skrevet at det var hun som voktet over og beskytte dem på sjøen

Ifølge legenden er triptykon et av fem altere som prinsesse Isabella fra Østerrike donerte til norske kirker etter å ha blitt eskortert av Erik Valkendorf, erkebiskopen i Norge, i en forferdelig storm på vei til bryllupet i København med den danske kongen Christian II i 1515. De andre alterne ble donert til kirkene Kinn, Leka, Hadsel og Røst. De fem alterene blir av kunsthistorikere referert til som Leka-alterskapene. Fire av alterene har overlevd intakte til den dag i dag, men Grip har det eneste komplette alteret i den opprinnelige kirken.

Til tross for å ha skulpturer av tre hellige, overlevde alteret den protestantiske reformasjonen av Norge i 1537. Alteret ble restaurert i 2002.

Det ble sagt at den var gjemt i et naust i mange år, og ble returnert da kirken ble gjenopprettet til sitt katolske utseende, dessverre var alterdørene borte.